Doğumunuzu yaptınız , hastane çıkışı kontrollerinde bebeğinizin sağlık durumunun değerlendirilmesi için bazı hastalıkların  ve işitme durumunu belirlemek için tarama testleri randevusu alınması istendi. Tarama testleri henüz bebeğinizde belirti vermemiş olabilecek bazı hastalıklara erken tanı konabilmesi için yapılan işlemlerdir. Tarama testleri şu anda iki şekilde yapılmaktadır.

  • İşitme testleri
  • Topuk kanı 

İşitme tarama testlerinin amacı

Her normal görülen 1000 bebeğin yaklaşık 3 tanesinde farklı derecelerde işitme kaybı mevcuttur. Yenidoğan işitme testleri yapılmadan işitme kaybının bu kadar erken dönemde belirlenmesi oldukça zordur. İşitme kaybı yenidoğan yoğun bakımda yatan, yenidoğan dönemi sarılık olan çocuklarda daha fazla görülebilmektedir. İşitme kaybı tespit edilen çocukların yaklaşık yarısında da buna neden olabilecek her hangi bir risk faktörü bulunmamaktadır.

Yenidoğan işitme testleri ile bebeklerin daha ilk bir kaç günde işitme kaybı olduğu belirlenebilmektedir. Eğer ilk testte işitme kaybı belirlendi ise bu sonucun daha gelişmiş yöntemler ile doğrulanması gerekmektedir. Eğer işitme kaybı diğer testlerde de devam ederse en erken dönemde bununla ilgili tedavi başlanmalıdır.

Yenidoğan bebeklerin işitme taraması neden yapılır ?

Bebekler doğumdan itibaren dil gelişimini öğrenmeye başlarlar. Bunu da işittikleri sürece geliştirebilirler. İşitmede bir problem rastlandığında bu durumu önlemek ve ya tedavisini çok erken süreçte başlatmak, dil becerileri ve konuşma öğrenilmesi sürecinin geri kalmasını engellemek anlamına gelmektedir. Erken dönemde fark edilip, erken dönemde eğitimlere başlanmazsa dil ve konuma becerileri gelişmeyecektir.

İşitme kaybı test yapılmadan anlaşılabilir mi?

Bazı anne babalar duymayan bir çocuğun hiç duymayacağını düşünüyorlar. Ancak burada durum biraz farlıdır. İşitme kaybı olup tedavi verilmesi gereken çocuklar gürültüye başını çevirip tepki verebilir. Ancak bu durum onun iyi duyduğu anlamına gelmemektedir. Yenidoğan döneminde yapılan işitme testleri erken tanı için çok önemlidir.

İşitme kaybı tespit edilen bebeklere ne yapılır?

Araştırmalar, işitme kaybı olan ve ilk 6 aylık dönemde uygun erken müdahale hizmetleri alan çocukların genellikle iyi dil ve öğrenme becerileri geliştirdiklerini göstermektedir.  

Bazı bebeklere erken müdahale olarak, işaret dili ve / veya işitme cihazı kullanımını önerilebilir..  Zamanlama işitme kaybı olan çocuklarda çok önemlidir. Bir çocuğun normal dil gelişimini sağlayabilmesi için işitme kaybı olduğunu ilk 6 ay içinde belirlenmesi çok değerlidir.

İşitme testleri nasıl yapılır ?

Günümüzde iki işitme testi uygulaması vardır .

ABR ve Otoakustik emisyon (OAE) denilen iki test vardır .

OTOAKUSTİK EMİSYON

  • Herhangi bir ağrı yada sıkıntıya neden olmaz.  
  • Hareket ve gürültü testi olumsuz etkiler.
  • En az orta düzeydeki (30-40dB) işitme kayıplarını yakalayabilir
  • Dış kulak yolunun kapalı olması, sıvı kalıntısı nedeniyle testten geçemeyebilir.
  • İletim tipi ve kohlear işitme kayıplarını saptayabilir

 

ABR :

  • Herhangi bir ağrı yada sıkıntıya neden olmaz
  • Hareket ve gürültü testi olumsuz etkiler.
  • En az orta düzeydeki (30-40dB) işitme kayıplarını yakalar  
  • Duyarlılık ve seçicilik daha yüksektir  
  • İletim, kohlear ve nöral tüm seviyelerdeki işitme kayıplarını saptayabilir  
  • Yendioağan yoğun bakımda  kalan yenidoğanların tarama testi olarak kullanılır

Bu iki testte bazı etkenlerden etkilenebilir. İşitme taramalarında sorun olması halinde asıl tanı koydurucu testler odyometrik testlerdir. Bunlar daha ayrıntılı testlerdir.